Vlažnost prostora in delo v primerno klimatiziranih delovnih pogojih vplivajo na počutje, učinkovitost pri delu, in seveda se odražajo na koži, laseh, nohtih in tudi na sluznici oči. Zato je pomembno, da je temperatura prostora v poletnih mesecih uravnana na 24 do 27 stopinj Celzija in v zimskih mesecih na 20 do 23 stopinj Celzija. Relativna vlažnost zraka naj bo med 40 in 70%. V samo klimatiziranih prostorih brez možnosti prezračevanja z odpiranje oken,  je pomembno, da je optimalna hitrost pretoka zraka 0.1 m/s ali manj. V primeru, da je tok zrak iz klimatske naprave moteč, je možno uporabiti razne premične pregrade za preusmeritev toka zraka. Vlažilec zraka lahko pomaga pri povečanju relativne vlažnosti v prostoru. Možno je pa tudi vlaženje prostora z posodami z vodo ali vlažno krpo na grelnih telesih. V obeh primerih se priporoča redna menjava vode v posodah oz. menjava krp, zaradi nabiranja prahu in možnosti povzročanja alergij. Zato je nujno dobro prezračevanje prostora in redno čiščenje. Upoštevati je tudi potrebno, da je kajenje v delovnih prostorih prepovedano.

Simptomi napetosti v očeh in občutek suhih oči nastanejo zaradi izpostavljenosti oči suhemu zraku ali pri visoki hitrosti pretoka zrak v pisarnah. Solze hitro izhlapijo pri takih razmerah zato se razen vlaženja prostor priporoča uporaba umetnih solz. Poleg tega, če je delovni prostor umazan, lahko delci prahu padejo v oči, kar povzroči še več težav. Pretok zraka in prezračevanje je priporočljivo, a moramo upoštevati, da izpostavljenost prepihu hladnega zraka slabša cirkulacijo krvi in lahko povzroči napetosti v mišicah na izpostavljenih področjih. Akutno neudobje se običajno občuti v vratu, ramenih in hrbtu.

Vpliv na kožo, lase, nohte in sluznico oči pa nima samo vlažnost delovnega okolja, ampak tudi prehrana in vnos tekočin v naše telo. Poleti in pozimi se priporoča, da je vnos tekočin na dan vsaj dva litra. V to se šteje razen vode tudi vsa tekoča hrana, kot so juhe, jogurti ipd. Dobro navlažena koža je nekoliko manj nagnjena k razvoju gub. Pitje veliko tekočine čez dan zagotavlja dobro hidracijo telesa in pomaga zmanjšati suhosti kože. Strokovnjaki ponavadi priporočajo pitje 6-8 kozarcev vode na dan. Kava in gazirane pijače niso dober nadomestek za vodo, saj vsebujejo kofein, ki je diuretik in spodbuja izločanje vode z urinom. Prav tako se ne priporoča pijte večjih količin tekočine 2-3 ure pred spanjem. To lahko povzroči jutranjo zabuhlost in preveliko raztezanje kože.

Posebej priporočljiva prehrana za ljudi s suho kožo:

 • Na prvem mestu se prepriča  uravnotežena prehrana sestavljena iz polnozrnatih izdelkov, sveže zelenjave, sadja in semen.
 • Ljudem s suho kožo se priporoča uživanje surove hrane.
 • Pomembno je zaužijte kakovostnih beljakovin, zlasti rastlinskega izvora.
 • Čebula, jajca, česen in beluši so vir žvepla in pomagajo pri ohranjanju mladostne in gladke kože.
 • Rumena in oranžna zelenjava vsebujeta visoke vrednosti beta karotena, ki je močan antioksidant.
 • Laneno olje je bogat vir esencialnih maščobnih kislin, kot so omega-3 in in omega-6 maščobne kisline, katere so bistvenega pomena za zdravo kožo. Priporočljivo je uporabljati nerafinirano hladno stiskano laneno olje. Za boljšo prebavo in lepšo kožo pa se priporoča tudi dnevno uživanje mletega lanenega semena.
 • Tudi ostaja hladno stiskana olja povečuje proizvodnjo prostih radikalov
 • V prehrano se priporoča vključiti živila, ki so bogat vir vitamina A in C, kot so marelice, korenje, in ostala zelenjava in sadje oranžne barve. Oba vitamina sta bistvenega pomena voljno in mehko kožo.
 • Vitamin B5 ali pantotenska kislina je potreben za nastanek maščobe, ki naredi kožo mehko in voljno. Živila bogata z vitaminom B5 so zeleno listnata zelenjava, skuta, pšenični kalčki, sir, navadni jogurt in kvas.
 • Voda je bistvenega pomena, da bo koža hidrirana in navlažena. Priporoča se vsaj 8 kozarcev vode na dan.
 • Priporočljivo je izogibati se živalskim maščobam, ocvrti in začinjeni hrani.
 • Negativen vpliv na kožo imajo tudi hitra hrana (junk food), čokolada, hrana bogata s sladkorji in sladke brezalkoholne pijače.
 • Enako kot kofein, tudi alkohol vsebuje snovi, zaradi katerih se koža nagiba k izgubi tekočine in pomembnih mineralov.

Zdrav in svež izgled sta v sodobnem poslovnem svetu bistvenega pomena. Zato je za le tega potrebno poskrbeti z redno vadbo, nego kože in kvalitetno hrano. Kvalitetna hrana vpliva na kožo kot obramba pred prostimi radikali, vpliva na manjši nastane gub, pomaga pri preprečevanju dehidracije kože, zaščiti pred poškodbami soncu ali UV sevanj, ščiti in zmanjša rdečico obraza in nastanek aken ter upočasni staranje kože .