Vitamini brez mineralov v telesu ne morejo delovati, pa tudi telo jih brez mineralov ne more sprejeti.

In medtem ko nekaj vitaminov telo lahko tvori samo, ne more tvoriti nobenega minerala.

Glede na potrebno količino mineralov v telesu jih delimo na

  • makroelemente in
  • mikroelemente (oligoelemente).

Med makroelemente spadajo: kalcij, fosfor, kalij, žveplo, klor, natrij in magnezij.

Med mikroelemente pa prištevamo: železo, jod, baker, mangan, cink, krom, selen, molibden, kobalt in vanadij.

 

Glavnino mineralov zaužijemo s hrano, izločamo pa jih z znojem, urinom in blatom.

Če se vnos mineralov v telo poveča, se poveča tudi njihovo izločanje, nasprotno pa se njihovo izločanje zmanjša, če jih s hrano zaužijemo premalo.

Pri dolgotrajnem pomanjkanju mineralov v hrani se njihova količina v telesu zmanjša, posledica tega pa so motnje v delovanju celic.

 

Tabela 9:

MineralNaravni viri
Železo
10-15 mg
Jetra, tunina, ostrige, soja, buče, oves, grah, kvas, fige.
= 0,5-0,6kg govedine, 500-800g ohrovta, 1-1,5kg skuše, 1-1,5kg jagod.
Kalcij
800 mg
Mleko, jogurt, sir, oves, brokoli, mandlji, špinača, soja, orehi, suhe slive.
= 0,7l mleka, 100g trdega sira, 1kg špinače, 400g breskev.
Cink
12-15 mg
ostrige, govedina, raki, puranje meso, tunina, drobovina, pivski kvas, soja, bučnice, sir, grah.
= 270-340mg govedina, 5,2-6,5kg jabolk, 100-500g sira.
Magnezij
420 mg
Soja, arašidi, listnata zelenjava, semena, orehi, banane, oves, avokado, krompir v lupini.
= 1,9kg govedine, 50g bučnic, 1,3kg ohrovta, 2,8kg jagod.
Natrij
500 mg
Sol, morski sadeži, ribe, alge, konzervirana, prekajena hrana.
= 100g piškotov, 40g klobas, 90g kruha, 300g špinače, 60g sira.
Kalij
2000 mg
Banane, brokoli, avokado, suhe marelice, krompir, fižol, paradižnik, pomarančni sok, artičoke.
= 200g rozin ali pistacij, 1,5l mleka, 450g ohrovta, 1,1kg breskev.
Jod
150 µg
Sardine, raki, školjke.
= 200g skuše, 1,3kg ohrovta, 700g jajc, 2l mleka, 10kg hrušk.
Selen
55 µg
Losos, školjke, oves, sončnična semena, rjavi riž, ječmen, pomarančni sok, kokos, česen, svinjska mast.
= 30g jastoga, 5l mleka, 160g skuše, 50g jagnjetine, 2,4kg ohrovta.
KromTelečja jetra, krompir v lupini, korenček, jabolka, koruza, pivski kvas, banane, špinača, zelje, pomaranče.

Vir: Medić-Šarić M, Buhač I, Bradamante V, Vitamini in minerali – resnice in predsodki, In obs medicus, 2002.