window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date());gtag('config', 'UA-151013674-1');

Prehranska podpora glede na pacientove potrebe

Domov/Prehransko svetovanje/Prehranska podpora glede na pacientove potrebe
Prehranska podpora glede na pacientove potrebe2019-02-20T06:42:01+01:00

Vsaka bolezen ima potrebo po individualni obravnavi in prehranskem pristopu.

Že Hipokrat je rekel: “Hrana naj bo vaše zdravilo in zdravilo naj bo vaša hrana.”

Zvišane vrednosti holesterola – motnje v presnovi maščob

Motnja je v razvitih državah in pri nas zelo pogosta, med odraslimi ima zvišane vrednosti holesterola(> 5 mmol/l) kar 70 %, med moškimi je takih 66,8 %, med ženskami pa 73,2 %.   Vzrokov za motnjo v presnovi maščob je veliko, najpomembnejši pa so: dednost (več vrst prirojenih motenj, ki jih ima večina članov družine, pojavljajo se že zgodaj, po [...]

Vitamini

Vitamini (vita življenje)je skupno ime za skupino biološko aktivnih organskih spojin, katerih prisotnost v krvi pripomore danemu živemu organizmu pri vzpostavljanju zdravstvenega ravnotežja. Teh spojin ne more sintetizirati sam organizem iz osnovnih hranil (beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob), ampak jih mora prejeti od zunaj. Zato moramo te nevidne in za telo učinkovite snovi dobivati v dokončni obliki. Vitamini nastajajo predvsem [...]

Minerali

Vitamini brez mineralov v telesu ne morejo delovati, pa tudi telo jih brez mineralov ne more sprejeti. In medtem ko nekaj vitaminov telo lahko tvori samo, ne more tvoriti nobenega minerala. Glede na potrebno količino mineralov v telesu jih delimo na makroelemente in mikroelemente (oligoelemente). Med makroelemente spadajo: kalcij, fosfor, kalij, žveplo, klor, natrij in magnezij. Med mikroelemente pa prištevamo: železo, [...]

Najboljša hrana proti raku

Najboljša hrana proti raku: lanena semena – mleta, zelje, korenček, česen, ingver, leča, čičerika, soja, brokoli, kurkuma, zelena, paprika – zlasti rdeča, polnozrnata žita, rjav riž basmati, slive, jagodičevje, agrumi, orehi in oreščki, sezamova in sončnična semena ter bučnice, čebula, zeleni čaj, probiotični jogurt, morske alge, gobe - šitake, matake, enokitake, esencialne maščobne kisline omega-3 iz plavih rib, temna čokolada, [...]

Prehranske navade za preprečevanje raka na dojki

Vitamin D je učinkovito sredstvo za preprečevanje raka na dojki. V zadnjih letih so raziskave pokazale, da vitamin D v manjših odmerkih lahko pomaga preprečiti več vrst raka, vključno z rakom na dojki. To hranilo prek več mehanizmov pomaga telesu pred celičnimi mutacijami. Vitamin D lahko naša koža proizvaja ob stiku ssoncem, to je z zmernim izpostavljanjem kože soncu za 10–15 [...]

Maščobe v naši prehrani

Z maščobami velja ravnati previdno in to ne samo v smislu preštevanja kalorij. Za svoje zdravje jih nujno potrebujemo, a le prava in v pravi obliki. Holesterol je maščoba, ki jo v človeškem organizmu najdemo v različnih organih npr.  jetrih, črevesju, možganih. Zaužijemo ga s hrano živalskega izvora, a v jetrih in črevesju lahko nastane tudi sam od sebe. Holesterol [...]

Vloga ustrezne hidracije na celjenje kronične rane

Povzetek Dobro celjenje rane je bistvenega pomena za dobro počutje bolnika. Voda je najpomembnejši element v telesu in jo je potrebno dnevno nadomeščati. Za celjenje kroničnih ran sta dobra prekrvavljenost in hidracija zelo pomembni, saj se v primeru dehidracije podaljša celjenje ran. Pri negi in obravnavi bolnika s kronično rano ima zdravstvena nega pomembno vlogo. Medicinske sestre se moramo zavedati [...]

Na vrh