Učinkovita rehidracija pri driski in bruhanju
Dehidracija je izguba večje količine vode in elektrolitov iz telesa, kar lahko pripelje do zdravstvenih težav in celo smrti. Še posebej ogrožena populacija so dojenčki. Vodo in elektrolite iz telesa nenehno izgubljamo z dihanjem, potenjem, izločanjem blata in sečem. Dobivamo pa jih s hrano in s pijačo. Če osnovni procesi potekajo normalno, ostaja tekočinsko in elektrolitsko ravnovesje v razmeroma ozkem [...]
Kaj skriva laneno seme?
Drobna rjava semena imajo svojo domovino in izvor najverjetneje v Orientu. Lan so poznali in gojili že Egipčani, čeprav so prvi zapisi o lanu resnično že iz časa stare Mezopotamije, kjer so ga gojili že 5000 let pred našim štetjem. Šele kasneje se je razširil po Evropi, Aziji, Afriki, najkasneje v Severno Ameriko. Poznan je tudi kot stara poljščina Evrope, [...]
MINERALI
Vitamini brez mineralov v telesu ne morejo delovati, pa tudi telo jih brez mineralov ne more sprejeti. In medtem ko nekaj vitaminov telo lahko tvori samo, ne more tvoriti nobenega minerala. Glede na potrebno količino mineralov v telesu jih delimo na makroelemente in mikroelemente (oligoelemente). Med makroelemente spadajo: kalcij, fosfor, kalij, žveplo, klor, natrij in magnezij. Med mikroelemente pa prištevamo: železo, [...]
OMEGA 3
Dobri viri OMEGA 3 Drugi viri OMEGA 3 - skuša - orehi - tunina - laneno seme - sardine - seme oljne repice - slaniki - bučnice - losos - jajca - sardele - soja - postrvi - jeseter
Lokalni pogled na zdravo prehrano
Lokalno pridelana hrana – pomembni dejavniki: 1. Kaj in kako je nastalo – zraslo (seme, zemlja, nega, pobiranje) 2. Čas od polja do krožnika 3. Kako je shranjeno (skladiščenje, transport, embalaža) 4. Kako je pripravljeno (način priprave, kombinacije z drugimi živili, čas zaužitja) Kršenja načela regionalnosti - uživanje hrano, ki izvira iz čim bližje okolice, - po celotni Evropi [...]
Dnevni obred pitja vode
Kako poteka dnevni obred pitja vode? spijmo kozarec vode zjutraj na tešče, pred zajtrkom, pred kosilom, pred večerjo in pred spanjem med obroki pijmo vodo po požirkih prednost vode v steklenici je, da lahko kontroliramo - spremljamo količino popite vode, lahko pa tudi štejemo število popitih kozarcev zlato previlo vnosa tekočine za odrasle je 1,5 litra vode s pijačo in [...]
Prehrana na delovnem mestu
Zagotavljanje ustrezne prehrane delavcev med delovnim časom je ena od zavez Resolucije o nacionalnem programu prehranske politike 2005-2010, ki jo je že leta 2005 sprejel Državni zbor RS. Zdravo prehranjevanje je pomembno v vseh starostnih obdobjih, pri aktivni populaciji pa ob siceršnji skrbi za zdravje zagotavlja tudi dobro počutje ter boljšo delovno storilnost delavca. Skrb za aktivno populacijo se nadaljuje [...]
Vitamini
Vitamini (vita življenje)je skupno ime za skupino biološko aktivnih organskih spojin, katerih prisotnost v krvi pripomore danemu živemu organizmu pri vzpostavljanju zdravstvenega ravnotežja. Teh spojin ne more sintetizirati sam organizem iz osnovnih hranil (beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob), ampak jih mora prejeti od zunaj. Zato moramo te nevidne in za telo učinkovite snovi dobivati v dokončni obliki. Vitamini nastajajo predvsem [...]
Minerali
Vitamini brez mineralov v telesu ne morejo delovati, pa tudi telo jih brez mineralov ne more sprejeti. In medtem ko nekaj vitaminov telo lahko tvori samo, ne more tvoriti nobenega minerala. Glede na potrebno količino mineralov v telesu jih delimo na makroelemente in mikroelemente (oligoelemente). Med makroelemente spadajo: kalcij, fosfor, kalij, žveplo, klor, natrij in magnezij. Med mikroelemente pa prištevamo: železo, [...]
Kaj skriva laneno seme?
Drobna rjava semena imajo svojo domovino in izvor najverjetneje v Orientu. Lan so poznali in gojili že Egipčani, čeprav so prvi zapisi o lanu resnično že iz časa stare Mezopotamije, kjer so ga gojili že 5000 let pred našim štetjem. Šele kasneje se je razširil po Evropi, Aziji, Afriki, najkasneje v Severno Ameriko. Poznan je tudi kot stara poljščina Evrope, [...]
Maščobe – zdrave in nezdrave
Med maščobami ločimo v groben nasičene in nenasičene, ki se dele na mono- in poli-nenansičene maščobe oziroma maščobne kisline. Nenasičeni sta predvsem dve, ki jih imenujemo esencielni - naše telo jih nujno potrebuje, saj jih ne more proizvesti samo. Enkrat nenasičene ali mono nenasičene maščobne kisline so najbolj pogoste in precej razširjene, tudi zaželene, saj v priporočenih količinah zmanjšujejo nevarnost [...]
Dieta z lanenim semenom
Dr. Budwig trdi, da je ta dieta tako kurativna kot preventivna. Zdravnica pravi, da je odsotnost linol-kislin [kar je pogosto v zahodni dieti] vzrok nastanka oksidaze, ki povzroča nastanek raka in mnogih drugih kroničnih bolezni. Teorija pravi: uporaba kisika v organizmu je lahko stimulirana s sestavinami v proteinih, ki vsebujejo žveplo, kar neredi olje topno v vodi. Ti proteini so [...]