Zagotavljanje ustrezne prehrane delavcev med delovnim časom je ena od zavez Resolucije o nacionalnem programu prehranske politike 2005-2010, ki jo je že leta 2005 sprejel Državni zbor RS. Zdravo prehranjevanje je pomembno v vseh starostnih obdobjih, pri aktivni populaciji pa ob siceršnji skrbi za zdravje zagotavlja tudi dobro počutje ter boljšo delovno storilnost delavca. Skrb za aktivno populacijo se nadaljuje tudi v osnutku Prehranske politike 2012-2022.

Prehrana med delovnim časom je lahko povsem prepuščena delavcu, tako da si prinese s seboj bolj ali manj dober obrok hrane ali pa tudi ne, če mu na delu zagotovimo kakovosten in prilagojen obrok hrane glede na spol, starost, prehransko in zdravstveno stanje, dnevni način prehrane ter vrsto dela.

Če je dnevni način prehrane delavca usklajen  z njegovim psihofizičnim in socialnim stanjem v okviru zdravega življenjskega sloga, je zdrava prehrana med delovnim časom lahko povsem drugačna od tiste, kakšno si želi delavec, ki živi neurejeno in nezdravo. To je bistven problem pri urejanju zdrave prehrane, ki je temelj dobrega zdravja, počutja in boljše delovne storilnosti, na more pa biti vezana samo na delovno mesto.

Obilen obrok hrane pred delom, zajtrk, in polnovreden obrok hrane po delu, pozno kosilo, ter ustrezen večerni obrok hrane je priporočen zdrav dnevni način prehrane, ki zahteva med delovnim časom le manjši, a kakovosten obrok hrane, malico ali »kosilce« z ne več kot 15 do okoli 30% dnevnih energetskih potreb delavca: Tako »majhne« obroke hrane pa nekateri delavci odklanjajo, ker je njihov dnevni način prehrane hranilno in energetsko pomanjkljiv.

  • Pestrost živil
  • Čim več obrokov, začnemo z zajtrkom
  • Ne prenajedamo se
  • V vsak obrok vključimo sadje in zelenjavo
  • Uživamo izdelke iz polnovredne, črne moke, mlečne izdelke z manj maščob, pusto meso, perutnino in ribe
  • Pijemo vodo ali naravne sokove brez dodanega sladkorja
  • Omejimo porabo soli in sladkorja
  • Izogibamo se pitju alkoholnih pijač in kave

V organizacijah/zavodih kjer ni organizirane malice, je najboljše, da si malico pripravite en dan prej in tako lahko upoštevate vse zgoraj navedene alineje!

Zahtevajte od dobavitelja, da avtomate s prigrizki napolni z:

  • sendviči s črnim ali polnovrednim kruhom
  • keksi brez sladkih prelivov ali polnjenj
  • jogurti z manj maščob
  • krekerji iz polnovredne moke
  • ustekleničena voda in sokovi brez dodanega sladkorja

Dovolj tekočine! Vsaj 2 litra na dan!