Zakaj pride do vrtoglavice in omotice?

Simptom izvira iz motene funkcije sistema koordinacije v prostoru.

Gre za zapleten mehanizem nadzora nad sistemom čutil:

• vid,

• sluh,

• občutek za dotik,

• napetost v mišičju – propriocepcija,

• ravnotežni organ.

Če nastane okvara na kateremkoli čutilu, v povezavi z možgani ali v možganih samih, postane človek negotov glede položaja telesa v okolju in rezultat je vrtoglavica, lebdenje, omotica.

Izvor prave vrtoglavice (periferni tip) je najpogosteje bolezensko dogajanje v ravnotežnem organu (notranje uho).

Vrtoglavico sproži torej nek gib oz. položaj glave in preneha takoj, ko glavo obrnemo v drugo smer.

Vrtoglavico lahko spremlja še siljenje na bruhanje in tesnobnost.

Podoben tip vrtoglavice doživljajo tudi bolniki z migreno, po poškodbi glave, z vnetjem srednjega ušesa ali sinusov, z degenerativnimi spremembami ali po poškodbi vratne hrbtenice.

Centralni tip vrtoglavice nastane  zaradi patologije znotraj lobanje (možganska kap, tumor,  krvavitev, poškodba), motenj prekrvavitve možganov (zožitev žilne svetline  zaradi procesa ateroskleroze), hudih nevroloških bolezni (multipla skleroza), drugih bolezni (slabokrvnost, visok ali nizek krvni tlak,  motnje v delovanju ščitnice, motnje vida), uživanja škodljivih snovi (nikotin, kofein, alkohol, zdravila).

Kdaj in kako si lahko bolniki  pomagajo sami?

Z diagnozo periferno pogojene vrtoglavice se izogibajte položajem glave, ki ta simptom sprožijo. Ob napadu počivajte v mirnem in zatemnjenem  prostoru in uživajte zadosti tekočine. Pomagajo tudi posebne vaje za preprečevanje pojava in lajšanje težav.

Pri vrtoglavici zaradi degenerativnih okvar ali poškodbe vratne  hrbtenice se izogibajte nefiziološkim obremenitvam  hrbtenice (prisilna drža, sedenje, nesimetrične  prekomerne obremenitve).

Starejši ljudje in bolniki po možganski kapi, ki trpijo za omotico naj segibljejo previdno, ob opori (palica, hodulja) in s tem preprečijo padce, ki so lahko v teh letih usodni.

Skrbite za zdrav življenjski slog. Izogibajte se kajenju, prekomernemu uživanju kave, alkohola in zdravil, ki jih kupite sami in ne poznate njihovega učinka. Naučite se tehnik obvladovanja stresa.

 

Kdaj k zdravniku:

K zdravniku morate v primeru prvega napada hude vrtoglavice, v primeru dlje časa trajajoče omotice, ki si je ne  znate razložiti, potem ko ste izločili možne vzroke (utrujenost, telesni in duševni napor, uživanje  škodljivih snovi …)

Kateri so načini zdravljenja?

Če gre za navadno vrtoglavico, je velikega pomena samozdravljenje oz. že prej našteti preventivni ukrepi.

 

Če je vrtoglavica posledica druge bolezni, je potrebno  pozdraviti najprej vzrok (npr. jemanje tablet železa pri slabokrvnosti, redno jemanje zdravil proti zvišanem  krvnem tlaku …).

Pri vnetjih v področju ušes, nosu in žrela je potrebno pozdraviti infekcijo (analgetiki, antibiotik). Včasih težavo  odpravi že enostavno izpiranje zamaška ušesnega masla.

Pri težavah s hrbtenico bo zdravnik morda predpisal zdravila za blažitev bolečin in pomiritev vnetja ali pa  bolnika poslal na fizioterapijo.

V nejasnih primerih ali sumu, da gre za centralni vzrok  vrtoglavice, je potrebno zdravljenje pri nevrologu in v zelo  redkih primerih kirurško zdravljenje (tumor).

Ali in kako se lahko vrtoglavico in  omotico prepreči?

Navadno vrtoglavico preprečimo tako, da se  izogibamo položajem glave, ki jo sprožijo, sicer paskrbimo za krepitev mišičja in se izogibamo  nefiziološkim obremenitvam hrbtenice.

 

Starostne omotice žal ni moč preprečiti, jo je pa  moč odmakniti v čim kasnejše obdobje z zdravim  načinom življenja, ki preprečuje nastanek patologije na ožilju.