Je post po vašem sploh smiselna oblika prečiščevanja in razstrupljanja telesa? Bi ga priporočali?

Post kot odpoved določenim vrstam prehranskih izdelkov v določenem obdobju – nekaj dni, je lahko koristen. Vse kar pa pretiravamo, pa lahko dolgoročno vpliva na naše telo.

Kadar nekdo reče, da se je odpovedal ogljikovim hidratom, večinoma misli na kruh, testenine, riž ipd. Saj v njegovi prehrani ostajajo mlečni izdelki, ki vsebujejo sladkor laktozo, sadje in zelenjava, katera vsebujeta fruktozo. Da ne govorimo o stropčnicah, katere so večinoma beljakovinske, a vsebujejo tudi velik delež ogljikovih hidratov. In kje je potem to dieta brez ogljikovih hidratov?

Post smo včasih razueli predvsem kot odpovedovanje mesu, a vemo, da je danes vrst postov veliko. S kakšnimi vse se nutricisti srečujete? Je post lahko nevaren?

Post je bil čas brez mesa, saj vemo, da so ljudje v tistem času težko prišli do njega. In da je ostalo za preznike so se postili. Postiti se pomeni, da zauživamo ravno  tako določene prehranske izdelke. Popolni post, brez hrane, pa je navadno stradanje. Postiti se da tudi z zelenjavno-sadnimi sokovi. Torej se izogibamo beljakovinam in ogljikovim hidratom. Seveda se moramo zavedati, da takrat, ko določnih hranil ne zaužijemo, naš organizem porablja iz zaloge. Torej, ne hujšamo, ampak sami sebi pojemo mišice. In potem pride to jo-jop efekta, saj nismo porabili maščobe, ampak zaloge mišic.

Veliko ljudi se spremembe prehranjevanja loti s polno paro, čez noč in se potem radikalno drži vseh mogočih napotkov le nekaj dni. Si s tem delamo škodo? Kakšen je pravilni pristop, če bi radi preklopili s pustnih krofov na lažjo, bolj zdravo, “postno” hrano?

Pojemo zadnji krof in akcija? Nič se ne zgodi čez noč. Vsega se moramo lotit na dolge in ne kratke proge. Kot že v prejšnjem odstavku omenjeno, vse kratkotrajne “diete” ponavadi pojejo mišice in ne maščob. Vsaka dieta, kateri je namen zmanjšat telesno težo, zahteva tudi telesno dejavnost. Torejh “kurit” maščobe.

Kako pa spremenimo prehrano? Vse je odvisno od posameznika. Najlažje je reči – stran krofi in sladkarije. Kaj pa tisti, kateri tega sploh ne jedo? Česa se morajo oni odreči? Ponavadi zelo mastne in slane hrane, ter večjih količin.

Nič se ne zgodi čez noč, a najbrž kaj dobrega zase v naslednjih dneh vendarle lahko storimo. Kaj bi priporočali tistim, ki bi v naslednjih tednih radi izgubili kak kilogram, razbremenili organe in razstrupili telo? Bi morda lahko z nami delili kakšen plan prehranjevanja, ki bi bil primeren za postni čas?

Najbolj pomembno je, da posameznik spozna svoje prehranjevalne navade. Zato je super, če si pišemo dnevnik prehranjevanja. Tu navedemo vse kar smo pojedli, popili, mimogrede “prigriznili”, ukradli iz predala, pod mizo itd. ha ha

Tako tudi ugotovimo koliko imamo obrokov, ali sploh zajtrkujemo in, če si zraven pišemo še ure vseh naših obrokov in vmesnih prigrizkov, lahko tudi ugotovimo v katerem delu dneva največkrat grešimo. Večina bo tako ali tako našla odgovor – zvečer, ko se umirim in imam čas. Toda tudi takrat bomo manj pojedli, če ne bomo ves dan stradali.

In sedaj, ko je posameznik spoznal samega sebe, lahko začne z uvajanjem sprememb.

Seveda se je najlažje držat ustaljenih “navodil diete”, pa ni pomembno kakšna je, kakor da bi trajno uvedli zdrav način prehranjevanja in gibanja v svoje življenje.

Potem pa spet tista zlajnana stvar – gibat se je treba. Sevad, saj smo že omenili zgubo mišične mase, katero povzroči stradanje. Zavedati se moramo, da se po 30. oz. 40. letu že začnemo soočati z upadanjem mišične mase, in  s  stradanjem ta proces samo pospešujemo. Zato je potrebno razmišljati o rednem gibanju. Tu ni mišljeno, samo 2 do 3X na teden fitnes in potem kavč varianta, ampak tudi vsakodnevno gibanje. Saj, če pogledamo naše prednike so jedli ocvirke na zelju in fižolu, a so delali na njivi, nosili vodo, cepili drva itd. Mi pa gumb in enaka prehrana.

Tisti, ki se bodo posta tradicionalno držali 40 dni, ga bodo zaključili v času velike noči, ter se nato spet najedli do sitega (po možnosti prekajenega mesa in jajc). Morda kak komentar na to? Zveni, kot da skačemo iz enega ekstrema v drugega…

Glede na našo pretirano prehrano ne bo nič škodilo, če se držimo 40 dni brez mesa. Saj lahko beljakovine zaužijemo tudi s stročnicami, mlekom in mlečnimi izdelki (brezmesni dan 2X na teden). Seveda pa lahko potem pretirane količine mesa, konzervansov in masčob povzročijo težave.