Vitamin D je učinkovito sredstvo za preprečevanje raka na dojki. V zadnjih letih so raziskave pokazale, da vitamin D v manjših odmerkih lahko pomaga preprečiti več vrst raka, vključno z rakom na dojki. To hranilo prek več mehanizmov pomaga telesu pred celičnimi mutacijami. Vitamin D lahko naša koža proizvaja ob stiku ssoncem, to je z zmernim izpostavljanjem kože soncu za 10–15 minut dnevno, ali se ga vnaša v telo kot prehransko dopolnilo.

 

Obstajajo pa tudi druge hranilne snovi, ki pomagajo pri krepitvi telesa v boju proti raku dojke. Katero prehransko dopolnilo naj oseba izbere, je odvisno od družinske anamneze tovrstnega raka in od tega, kako agresivna želi biti. Za optimalno zaščito bi bilo idealno kombinirati hranilne snovi, naštete spodaj, z zdravo prehrano z veliko sadja in zelenjave. Te snovi so:

  • indol -3- karbinol (I3C): pridobiva se iz brokolijain drugih križnic (zelje, cvetača, repa, brstični ohrovt itd.). Ta spojina pomaga telesu deaktivirati estrogenski metabolit (4-hidroksiestron), ki pospešuje rast tumorja, zlasti pri na estrogen občutljivih vrstah raka na dojki oziroma pri terapiji vzdrževanja zdravja in pred preprečevanjem ponovnega izbruha, hkrati pa zvišuje raven         2-hidroksiestrona, oblike estrogena, ki deluje zaščitno proti raku. Priporočen dnevni vnos I3C je 250–500 mg;
  • dindolilmetane(DIM): pridobljen je iz I3C in telesu pomaga na podoben način. Priporočen dnevni odmerek je 100–300 mg, kar v praksi pomeni 2–3 brokolije dnevno;
  • multivitamini: ta snov je na seznamu v glavnem zaradi vitaminov B, kot so folna kislina, B12, B6 in cink, ki so potrebni za zaščito DNK;
  • kalcijev D-glukarat: to hranilo pomaga telesu odstranitineželene estrogenein drugemorebitne toksine, ki jih telo ne potrebuje več oziroma če jih zaužijete. Priporočen dnevni odmerek je 200–400 mg. Sadje in zelenjava, bogata s kalcijevim D-glukaratom, so jabolka, brstični ohrovt, brokoli in stročji fižol;
  • ribje olje:zagotavlja zdrave maščobne kisline omega-3, ki uravnavajo vnetnemaščobne kisline omega-6, ki smo jih zaužili prek naše prehrane. Maščobne kisline omega-6 se po navadi nahajajo v rastlinskem olju. Ugotovljeno je bilo, da lahko prekomerne količine zaužitih maščobnih kislin omega-6 pospešijo razvoj različnih bolezni, kot so kardiovaskularne, vnetne in avtoimunske bolezni ter rak. Nasprotno pa povečan vnos maščobnih kislin omega-3 deluje zaviralno na razvoj teh bolezni (9).