HRANA, KI PRIPOMORE K PREPREČEVANJU STRESA NA DELOVNEM MESTU
Pomemben faktor pri zmanjševanju stresa je počitek. Da se zadosti spočijemo, mora biti spanec kvaliteten in trajati vsaj 6 do 8 ur na dan. Hrana ima velik vpliv na naše spanje, saj nas lahko prebuja, ker smo npr. jedli prepozno, po drugi strani pa nam nočni počitek lahko s svojimi lastnostmi celo olajša.
HRANA, KI OBLJUBLJA DOBER SPANEC
Dobro bomo spali, če si pred počitkom privoščimo perutnino, ribe, skuto, fižol, avokado, banane, ki dvigujejo raven serotonina – hormona zadovoljstva, zeleno solato, saj vsebuje naravni sedativ laktukarij, ki omogoča globok spanec, ovsene kosmiče, pripravljene z riževim mlekom in poslajene z banano, stebelno zeleno in če popijemo toplo mleko, saj čez noč vzdržuje nivo sladkorja v krvi.
ANTI – STERS ŽIVILA
Delovni čas, razpored dela in naše prehranjevalne navade vplivajo na to, kdaj in predvsem kaj bomo zaužili tekom delovnega dne.
Zato velikokrat pozabljamo, kako pomembno je začet dan z zajtrkom, si vzeti čas za malico, za manjši obrok v času kosila in poskrbeti še za pozno kosilo ali zgodnjo večerjo doma.
S hrano si lahko dvignemo razpoloženje in vplivamo na negativne faktorje, ki lahko v daljšem časovnem obdobju povzročijo depresijo ali katero izmed drugih podobnih bolezni današnjega časa.
Za antidepresiv oz. sredstvo za izboljšanje razpoloženja še vedno velja čokolada, vendar ne mlečna ali takšna z dodatki, temveč tista, ki vsebuje več kot 75% kakavovih delcev. Danes vemo, da ob čokoladi obstajajo še druga živila, ki dvigujejo raven serotonina – hormona zadovoljstva. Da bi se počutili bolje, torej posezite po: bananah, zeleni, avokadu, kumarah, mandljih, beluših, zeleni listnati zelenjavi, česnu in brusnicah.
TRIPTOFAN – NARAVNI PREPREČEVALEC DEPRESIJE
Uživanje hrane bogate s triptofanom – naravnim prozacom, zmanjšuje možnost, da zbolimo za depresijo ali njej podobno boleznijo. Živila, ki vsebujejo triptofan so:
Največ triptofana | Veliko triptofana | Zmerno triptofana |
Puranje prsi na žaru | Beluši | Mandlji |
Junetina | Brokuli | Ajda |
Oslič | Cvetač | Neglaziran riž |
Jakobove pokrivače | Blitva | Sveža zelena |
Sveže gobe | Jajca | Krompir v oblicah |
Tuna | Kozje mleko | Oves |
Tofu | Zelene stročnice | Sezamova semena |
Sojina omaka | Brstični ohrovt | Lahko jogurt |
Piščančje prsi na žaru | Leča | Čebula |
Škampi | Miso | Marelice |
Divji losos | Različne vrste fižola | Kvinoja |
Juneča jetrca | Svež peteršilj | Kuhan jajčevec |
Špinača | Pšenica bulgur | Polnovredna moka |
Jagnjetina | Sir mozzarela | Rdeča paprika |
Banane | Listi mete | Paradižnik |
ŽIVILA ZA SPROŠČANJE
Vzemite si trenutek zase, tudi takrat, ko imate obilico dela in natrpan urnik. Vstanite od pisalne mize, sprehodite se, naredite kakšno raztezno vajo, pojdite na zrak in si privoščite prigrizek, ki vas bo sprostil – prava izbira so naslednja živila: banana, zelena, plava riba, rjav riž, avokado, ženšen, kumare, sezamova semena, sončnična semena, mandlji, beluši, zelena listnata zelenjava, morske alge, lubenica, česen ali brusnice.
Z malo domišljije si enostavno in hitro pripravite okusen in zdrav obrok.
Za vas smo pripravili 3 recepte – po enega za zajtrk, za malico in za kosilo.
Pa dober tek.
Zajtrk: Muesli s kuto in jagodami ali pol banane
Sestavine za 1 osebo ( 340 kcal):
- 150 g ( ¾ skodelice) jagod, borovnic ipd. ali pol banane
- 200 g puste (manj mastne) skute ( 9-12 žlic)
- 30 g ( 3 žlice) sadnih ali šport mislijev
Jagode operite in narežite. Skute zmešajte z malce nemastnega mleka (1,6% m.m.), da nastane krama, in sladkajte ž žličko medu ali sladilom. Dodajte jagode in mislije
Malica: Sončnični kruh s sirom
Sestavine za 1 osebo ( 350 kcal):
- 2 tanki rezini sončničnega ali polnozrnatega kruha
- 30 g manj mastnega trdega sira (3 tanke rezine)
- 1 paradižnik
- 2 srednje veliki ali 3 male redkvice
Kruh obložite s sirom. Redkvice na drobno nastrgajte ali narežite, paradižnik narežite na kolobarje, ter lepo obložite kruh s sirom. Za dodatni okras lahko dodate vejico svežega peteršilja.
Kosilo: Zelenjavni špageti
Sestavine za 1 osebo ( kosilo 500 kcal, večerja 350 kcal):
- 1 srednji korenček
- 1 manjša bučka
- 2 paradižnika
- 100 g špagetov za kosilo 50 g špagetov za večerjo
- strok česna ali česen v prahu
- 1 žlička olja (repično ali olivno)
- sol, poper
- začimbe po želji
Korenček in bučke z lupinikom narežite na trakove. Paradižnik operite, odstranite pečke in narežite na trakove. Špagete kuhajte v slani vodi (al dente). Zadnji 2 minuti dodajte korenje in bučke. Testenine z zelenjavo odcedite. Česen popražite na olju (česen dodajte na olje, dokler še ni pogreto) in dodate paradižnik, da se razpusti. Nakar dodate odcejene testenine z zelenjavo, ter jih nekajkrat obrnite. Po okusu dodajte poper in ostale začimbe.